Werkloosheidsuitkeringen, protest en een fout

protest-werkloosheidsuitkeringen-fout

1. Debat over verlenging werkloosheidsuitkeringen laait op

In de aanloop naar de geplande hervorming van de werkloosheidsuitkeringen – waarbij vanaf 2026 een beperking tot twee jaar geldt – groeit het politieke en maatschappelijke debat. Voorstanders benadrukken de noodzaak tot activering, terwijl tegenstanders vrezen voor sociale afbraak en verhoogde armoede. Vakbonden kondigen acties aan tegen het hervormingsvoorstel.​ Wie maakt een denk fout?

Voor beide standpunten is iets te zeggen.  De vrees voor groeiende armoede is zonder twijfel gerechtvaardigd.  De vraag die zicht echter stelt is of armoede niet nog meer zou groeien wanneer we niets doen.  We hebben dringend nood aan basis feiten waarover iedereen het eens is.  Pas dan wordt een echt debat zinvol.

2. Aanhoudend protest tegen windturbines in Pelt

In Pelt blijft het verzet tegen de komst van vijf nieuwe windturbines aanhouden. De burgergroep ‘Leefbaar Pelt’ heeft beroep aangetekend tegen de omgevingsvergunning die door de Vlaamse overheid is verleend. Er zijn zorgen over geluidshinder en mogelijke vervuiling tijdens de bouwwerkzaamheden. Ook de gemeente overweegt hiertegen bezwaar aan te tekenen.​

Fijn dat we allemaal meer groene energie willen.  De klimaatverandering zal immers jaar na jaar harder toeslaan.  Alleen jammer dat we allemaal de oplossingen zien die onszelf geen last bezorgen.  Die oplossingen zijn namelijk niet gewenst.  Benieuwd hoe we dat in ons dicht bevolkte landje gaan oplossen.

3. Israëlisch leger erkent fout bij dodelijke aanval op hulpverleners in Gaza

Het Israëlische leger heeft erkend dat “professionele tekortkomingen” en schendingen van bevelen hebben geleid tot de dood van vijftien hulpverleners in Gaza op 23 maart 2025. Een fout. De slachtoffers, waaronder acht paramedici van de Rode Halve Maan, zes civiele hulpverleners en een VN-medewerker, werden gedood tijdens een Israëlische aanval op een ambulancekonvooi. Een betrokken commandant is ontslagen, en een andere officier is berispt. Het leger ontkent opzet en spreekt van een “operationeel misverstand”. Internationale organisaties en mensenrechtenadvocaten roepen op tot een onafhankelijk onderzoek. ​

Een ontslag en een berisping voor een oorlogsmisdaad.  Als onbetekenende reactie kan deze minachting voor het leed van anderen alvast tellen.  Misschien moeten we dronken chauffeurs die een ongeval veroorzaken niet langer bestraffen, maar berispen of ontslaan. Alvast volgens deze logica.  Waarom laten we niet meer van ons horen bij die aanhoudende gruwel?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie